1 2 3 4 5 6 7

Megmozdult, ültetett a város

A hat esztendeje tartó faültetési akció eddigi csúcspontjához érkezett. Egy héttel ezelőtt szinte nem lehetett úgy végigmenni a városon, hogy ne lássunk ásóval, vödörrel és facsemetével a kezében dolgozó embert. Dancsok Tamás kitalálta, majd évről-évre folyamatosan fejleszti a kezdeményezést. Mostanra sikerült eljutni oda, hogy a helyi önkormányzat és néhány vállalkozó mellett a lakosság is egyre fontosabbnak tartja környezete megszépítését. Érdekesség, hogy idén felajánlások is érkeztek, közülük a legnagyobb a centeri csemetekertészetből, ahonnan több mint hatvan tuját helyeztek el a város közigazgatási területén.

- A Szabadegyetem előadássorozat és a május végi Jazzparádé mellett ez a harmadik olyan program, amely közel áll a szívemhez, szinte a saját gyermekemnek tekintem – mondta Dancsok Tamás. – Mindig voltak partnerek, támogatók, de az idei akció minden várakozást felülmúlt. Velence-telepen a helyiekkel, a Tábla úton szintén a környéken élőkel közösen ültettünk, de természetesen a város is mindenben a segítségünkre volt. Azt gondolom, ha az élet minden területén ilyen összefogásra lesznek képesek az ózdiak, akkor a jövőben szépen haladunk majd előre.

A faültetéssel kapcsolatban Dancsok Tamás kikérte a legilletékesebb szakember véleményét is. A VSI zöldfelület-gazdálkodási vezetője, Bóta József több helyszínt is megjelölt a településen, ahol indokolt az új csemeték elhelyezése. Ide tartozott a Tábla út, a Vencel-tér és a volt Profi áruház előtti terület is.

- Mindig vannak a városban olyan részek, ahol elöregednek a fák, ezért kénytelenek vagyunk kivágni őket. Az utánpótlás tehát jól jön, olykor több fát is el tudnánk helyezni Ózdon – mondta Bóta József. – Természetesen ennek is nagyon örülünk, mert sokkal élhetőbbé és szebbé válik így Ózd.
A számítások szerint a múlt pénteki akció során több mint 250 csemetét ültettek el. Iskolák és óvodák udvarán, valamint a már említett közterületeken. Velence-telepen egy használhatatlanná vált ingatlan helyén alakítottak ki pihenőparkot, ezért az ott élők is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

- Egy pályázatnak köszönhetően épül-szépül a telep, köszönjük a városnak – fogalmazott egy helyben élő asszony. – Természetes volt, hogy a faültetést mi sem hagyjuk ki, ezzel ugyanis mi is kivehettük a részünket a közös munkából. Most itt, Velence sarkán egy szép park létesül, ami a gyereknek és a felnőttek is segít majd a szabadidő hasznos eltöltésében.

Az idei faültetésben a Szuperinfó ózdi szerkesztősége is részt vett, egy csemete a mi nevünkhöz fűződik.
- Az egész város megmozdult, mi is kötelességünknek éreztük, hogy részt vegyünk az akcióban – tette hozzá Teremy Andrea irodavezető. – Emellett igyekeztünk a program előtt minél szélesebb körben tájékoztatni a lakosságot, aminek szerintem megvolt az eredménye. Az ilyen civil kezdeményezésekben a jövőben is partnerek leszünk.

N.M.-SZI