1 2 3 4 5 6 7

Örökségünk Velence

Kiemelt szerepet kapott a Magyar Kultúra Napja alkalmából Ózdon megszervezett programsorozatban a Velence-telep. Az ÓMI Olvasójában két olyan tárlatot is megnyitottak, amelyeken helyi amatőr képzőművészek által készített alkotásokról köszönnek vissza a Marschalkó Béla tervezte lakóházak.

A patinás épület földszinti folyosóján harmadízben rendezték be az ÓMI Képtár névre keresztelt tárlatot. A kiállított festmények jó része a Velence-telep jellegzetes épületeit ábrázolja. Az alkotások sokszínűségét Sztrakay Judit restaurátor művész méltatta. - Öröm és boldogság árad a képekből. Tartalmában és színvilágában is színes a tárlat. A szürkét és a barnát felváltotta a ragyogás, igazi öröm árad a képekből – fogalmazott Sztrakay Judit.

Az emeleti kiállítóteremben a XI. Örökségvédelmi Festőtáborban készült munkákat tekinthették meg az érdeklődők. Turiné Orosz Margit megnyitó beszédében a Velence-telepi élményeikről beszélt. Elmondása szerint egyik fő feladatuk az volt, hogy a helyieket is bevonják az alkotómunkába és meglátása szerint ez sikerült is, hisz a számtalan gyermek mellett jó néhány felnőtt is ceruzát, ecsetet ragadott.
- Máger Ágnes azt kérte tőlünk, hogy 1-2 napig ne rajzoljunk, ne fessünk semmit, csak ismerkedjünk a környezetünkkel. Beszélgettünk az ott élő emberekkel, bementünk a lakásaikba, a házak udvarára és ezt követően ültünk le a vásznak elé. Úgy érzem a Velence-telepi életérzés vissza is köszön a képekről – mondta el az Örökségünk Velence tárlattal kapcsolatban az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője.

A két kiállítás megnyitóját követően a szóbeli múltidézés sem maradt el a programból. Velence-telep létrejöttéről, fejlődéséről az Ózdi Muzeális Gyűjtemény vezetője, Farkas Péter Barnabás tartott előadást az érdeklődőknek. A program az Ózdi Kolóniák című dokumentumfilm vetítésével zárult.