1 2 3 4 5 6 7

Az alkotók célpontjában Velence-telep

A Máger Ágnes festőművész vezetésével zajló idei ózdi Örökségvédelmi Festőtábor központi témáját a felújítás alatt álló Velence-telep szolgáltatja. Az alkotók ebben az esztendőben az egyik legjelentősebb gyári kolóniát, Velence-telepet örökítik meg. A közel évszázados hagyományokkal rendelkező házak a mai napig érdekes témát szolgáltatnak, az egyedi látásmód kifejezésére a résztvevőknek egy hetük van. Az ismerkedés és a vázlat elkészítése után a megálmodott képet festővászonra viszik, a végeredményt pedig egy kiállítás formájában bárki megtekintheti majd.

- Kíváncsi vagyok, hogy a velünk dolgozó művészpalánták hogyan ábrázolják majd Velence sajátosságait, az épület vagy ház és ember kapcsolatát - árulta el a feladatot Máger Ágnes, a tábor szakmai vezetője. - Akár munka vagy játék közben is meg lehet örökíteni az itt élőket, amely szintén érdekes és új kihívás számunkra. Sokan most járnak itt először, ezért elsőként meg kellett ismerni a helyszínt, meglátni az érdekességeket, ami aztán majd a festővásznon is visszaköszön majd ránk. Nagyon lelkes és elhivatott emberekkel dolgozhatom, szép feladat számomra is ez az egy hét.

Az alkotók célpontjában Velence-telep

A szakmai vezető hozzátette: szerkezetileg rendkívül logikusan épülnek föl a Velence-telepi házak, nagyon egységes az egész, de megvannak az apró részletei is, ami művészeti szempontból lényeges lehet.

Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület vezetője aktív résztvevőként dolgozik a festőtáborban.

- Tizenegyedik alkalommal találkozunk egymással ezen a rendezvényen - tette hozzá Turiné Orosz Margit. - Velence-telep egy uniós pályázatnak köszönhetően megújul, mi pedig a nap projektnek egy kis szelete vagyunk. Korábban rendre ellátogatunk erre a helyszínre, de most lehetőségünk nyílik bővebben foglalkozni az épületekkel és az itt élő emberekkel.

Demes Ferenc, ózdi képzőművész hozzáfűzte: az új oktató jelenléte új kihívást jelent számunkra. Új barátságok születnek, és ebben a ragyogó napsütésben nagyon szép munkák fognak készülni. Bízom benne, hogy a Városház Téren a kiállításunkat minél több ózdi megtekinti majd.