1 2 3 4 5 6 7

Újjászületőben van Velence-telep

Megkezdődött az épületek felújítása, de a közösségfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A régi gyári kolóniák közül az örökségvédelem alatt álló Velence-telepre fordítanak nagy figyelmet ezekben a hónapokban Ózdon. A hosszú előkészítő munka után most már megkezdődött az ingatlanok egy részének a felújítása, amelyet a korábbi állapotoknak megfelelően végez el a kivitelező. Európai Uniós és állami forrásokat felhasználva 340 millió forintot fordíthat erre a célra a helyi önkormányzat.

- Két nyolclakásos és egy négylakásos házat teljesen újjáépítünk ebben az időszakban - mondta el érdeklődésünkre a munkával kapcsolatban Dudás Viktória, projektmenedzser. - Van egy épület, ahol vegyes tulajdonviszonyok állnak fönn, itt a külső rekonstrukció el lesz végezve, viszont a belső nem. Éppen ezért most az a furcsa helyzet állt elő, hogy igazából három és fél háznak a munkálatairól beszélhetünk. A város szempontjából jelentős értékmentésbe kezdtünk, ez is mutatja, hogy az önkormányzatnak rendkívül fontos a régi épületek megőrzése, a település történelmi részeinek fejlesztése.

Térfigyelő, csapadékelvezetés

Jelenleg roma szegregátumként emlegetik Velence-telepet, ám hosszútávon ismét egy élhető, kertes házas övezetet képzelnek el a Városházán. Éppen ezért nem csak kimondottan az épületek felújításáról beszélünk, amely egyébként egy másik projektnek köszönhetően két ütemben valósulhat meg.

Újjászületőben van Velence-telep

- Nem lesz majd olyan ház, amiben lakhatatlan lakások maradnának - fogalmazta meg a várható eredményt Dudás Viktória. - Ezt segíti majd elő az a közel kétszáz milliós projekt is, amely további feladatok elvégzését teszi nekünk lehetővé. Emellett igyekszünk a lehető legnagyobb figyelmet fordítani a közbiztonságra, ezért épül ki a térfigyelő rendszer. Velence-telep négy sarkára és a középső térre is telepítünk kamerát, valamint a csapadékvíz elvezetést is meg tudjuk majd oldani ezen a területen.

Közösségépítés

Dudás Viktória ugyanakkor hozzátette: a konkrét felújítási munkákon túl arra is figyelmet szentelnek, hogy a közösségépítés folyamatos legyen a telepen. Sikerrel lezajlott egy honismereti tábor, néhány nap múlva pedig az örökségvédelmi festőtábor kezdődik Velence-telepen. Ugyanakkor a korábban Hétesre összpontosított Komplex Telepprogramba is egyre inkább bevonták az itt élő családokat, gyerekeket. Ennek a legjobb példája a Türr István Képző és Kutató Intézet szervezésében megtartott alkotótábor, ahol számos kézműves foglalkozáson vehettek részt a helyiek.